четврток, 25 јули 2024

Путин разреши еден од своите најмоќни луѓе, ќе го задржи во Советот за безбедност

Претседателот Владимир Путин ќе го задржи деградираниот сојузник Николај Патрушев во највисокото советодавно безбедносно тело на Русија, според декретот објавен во понеделникот.

Фото: ЕПА

Објавено на

часот

Сподели

Во еден од најшокантните потези во мајската реконструкција на својата придружба и влада, Путин го премести Патрушев од позицијата шеф на државната безбедност, која ја извршуваше 16 години, на позиција практично без никаква моќ – да ја надгледува бродоградбата како помошник на Кремљ.

Без објаснување за деградирањето, Путин поттикна медиумски и дипломатски шпекулации за тоа што ќе се случи со воинот од Студената војна кој ја осмисли стратегијата за национална безбедност на Кремљ, кој со години се сметаше за една од најмоќните фигури во Русија, и што значи тоа за насоката на Русија.

Патрушев, поранешен директор на руската Федерална служба за безбедност (ФСБ) од Санкт Петербург, каде што е роден Путин, своевремено испрати чувствителни сигнали од Кремљ и до Кинезите и до Американците.

Исто така, 72-годишниот функционер е заслужен за помагањето во искоренувањето на идеолошките основи на најголемиот конфликт на Русија со Западот од Кубанската ракетна криза во 1962 година.

„Со оглед на неговата важност за стабилноста на режимот на Путин и долгогодишната тенденција на Путин да ги балансира руските “силовики“ (моќниците со политичко влијание), следната позиција на Патрушев ќе биде важен одраз на намерата на Путин“, наведоа аналитичарите од Институтот за проучување на војната во мајскиот извештај.

Рускиот совет за безбедност, со кој претседава Путин, е советодавно тело на Кремљ одговорно за управување и интегрирање на националната безбедносна политика. Нема директна надлежност над руските безбедносни агенции и министерства.

Во декретот објавен во понеделникот на веб-страницата на владата, Путин го назначи и новиот руски министер за одбрана Андреј Белоусов за постојан член на Советот за безбедност.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ