понеделник, 22 јули 2024

Пораки на Мицкоски од Вашингтон: Реформи, инвестиции, дигиталната трансформација, борба против корупцијата…

Во рамки на посетата на Вашингтон САД, претседателот на Владата на Македонија, Христијан Мицкоски остварил повеќе средби и состаноци, меѓу кои продуктивна и пријателска средба со конгресменот Брендaн Бојл, соопштија од владината прес-служба.

Објавено на

часот

Сподели

„Разговараа за приоритетите на НАТО алијансата и важноста да се зачува демократијата и мирот. На средбата се промовираа економските можности и потенцијали кои ги нуди државата, како и одлучната битка против корупцијата и криминалот што е и клучна определба на новата влада“, се наведува во соопштението.

Премиерот Мицкоски имал и работна средба со претседателката на ИРИ, Тамара Кофман Витес, со која разговарале за демократските процеси во државата.

„Еден од најакутните проблеми е корупцијата за што како нова Влада работиме интензивно за нејзино искоренување, што подразбира и одговорност за престапниците на законот. Очекувањата на граѓаните не смееме да ги изневериме, да работиме на воспоставување на механизми каде граѓанинот ќе биде заштитен исто како и неговите интереси. Завршува времето на лаги, неспособност и не работа. Почнува време на реформи, инвестиции, дигитална трансформација. Мораме да дадеме добар пример за сите во изнаоѓање на пат до подобар животен стандард и сигурна држава која припаѓа на сите граѓани“, подвлекол на средбата Мицкоски.

Тој остварил средба и со поранешниот амбасадор на САД во земјава Филип Рикер, на која се разговарало за предизвиците со кои се соочува државата, како и поддршката која е потребна за остварување на стратешките интереси.

Мицкоски разговарал и за потенцијалот што го нуди регионот за економска и политичка соработка.

„Мораме да ја менуваме реалноста и подобруваме животот на граѓаните“, посочил Мицкоски, се додава во соопштението.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ