сабота, 13 јули 2024
Според холандски аналитички сајт

„Мала земја, големи дела“: што сѐ Македонија ѝ дала или ѝ ветила на Украина

Објавено на

часот

Сподели

Ставките подолу се подредени по категорија на вооружување. Поради доверливата природа на испораките на оружје на Македонија, тие можат да послужат само како долна граница на вкупниот обем на испорачано оружје. Оваа листа ќе се ажурира кога ќе се открие дополнителна воена поддршка, вели Орикспиоенкоп.

 

(Млазни) авиони (4)

4 Су-25 (август 2022 година)

 

Јуришни хеликоптери (12)

10 Ми-24В (ќе се испорачаат) (неколку ќе се користат како извор на резервни делови)

2 Ми-24К (ќе се испорачаат) (најверојатно ќе се користат како извор на резервни делови)

 

Тенкови (31)

31 T-72A (јули или август 2022 година)

 

Артилерија

Артилерија (2022)

 

Противавионско вооружување

Противавионски оружени системи (2022)

 

Ракети воздух-воздух

Р-60МК ААМ со краток дострел (за Су-25) (август 2022 година)

 

Оружје воздух-земја

Ракетни лансери УБ-32 (за Су-25, Ми-8/17 и Ми-24) (август 2022 година)

Ракетни лансери Б-8 (за Су-25, Ми-8/17 и Ми-24) (август 2022 година)

С-13 ракетни лансери (за Су-25, Ми-8/17 и Ми-24) (август 2022 г.)

СППУ-22-1 држачи на оружје (за Су-25) (август 2022 година)

Авионски бомби (ФАБ-100/250 и ОФАБ-250) (за Су-25) (август 2022 година)

 

Противтенковско оружје

Ракетни фрлачи M80 Зоља (2022)

 

Мало оружје

Автоматски пушки застава M70 (2022)

Пешадиско оружје (2022)

 

Муниција

Ракети С-5 од 57 мм за ракетни лансери УБ-32 (за Су-25, Ми-8/17 и Ми-24) (август 2022 година)

Ракети С-8 од 80 мм за ракетни лансери Б-8 (за Су-25, Ми-8/17 и Ми-24) (август 2022 година)

Ракети С-13 од 122 мм за ракетни лансери Б-13 (за Су-25, Ми-8/17 и Ми-24) (август 2022 година)

Ракети С-24 од 240 мм (за Су-25, Ми-8/17 и Ми-24) (август 2022 година)

Муниција 30 мм (за Су-25) (август 2022 година)

Муниција 125 мм (за Т-72 МБТ) (јули или август 2022 година)

Муниција за мало оружје (пред март 2023 година)

 

Разна опрема

Су-25 Резервни делови и опрема за поддршка (август 2022 година)

Резервни делови и опрема за поддршка на Ми-24 (ќе се испорача)

Т-72 Резервни делови и опрема за поддршка (јули или август 2022 година)

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ