четврток, 18 јули 2024

Левица: Еко-криминал во Струга

Продолжува уништувањето на крајбрежјето на Струга, каде што узурпацијата на државното земјиште не само што е дозволена, туку и активно се игнорира од надлежните институции. Последниот случај, каде на само 20 метри од Охридското Eзеро се гради нелегален објект, е уште еден доказ за системската корупција и неказнивоста во Република Македонија, се вели во соопштението на Левица.

Објавено на

часот

Сподели

„Граѓаните на Струга со право се загрижени и гневни поради ваквата екокатастрофа. Нивниот страв дека ќе се повтори сценариото со Аполонија, кога нелегално изграден објект функционира како угостителски локал, е оправдан. Тампонирањето на трската и уништувањето на природата претставува, очигледно, и флагрантно прекршување на Законот за животната средина.

Граѓанската иницијатива СОС Охрид и локалното население подолго време алармираат за ваквите незаконски активности, но нивните повици за почитување на законите и заштита на природното наследство се игнорираат.
Државниот инспекторат за животна средина, и покрај Извештајот и Кривичната пријава поднесена пред три години, не презема мерки за санкционирање на виновниците!
Левица остро го осудува незаинтересираниот и корумпиран однос на институциите и бара итни мерки за заштита на крајбрежјето на Охридското Езеро:
• Итно запирање на сите градежни активности и узурпации на државното земјиште на крајбрежјето;
• Санкционирање на одговорните лица и фирми за нелегалната градба и уништување на природата;
• Спроведување на планот за управување со природното и културното наследство во Охридскиот регион;
• Засилени инспекции и редовни контроли за спречување на идни незаконски активности.
Природното богатство на Охридското Езеро е од непроценлива вредност за Македонија и за светот. Неговото уништување е недозволиво и претставува еко-криминал кој не смее да помине неказнет.
Левица стои на страната на граѓаните и еколошките активисти и ќе продолжи да се бори за заштита на нашето природно и културно наследство“, соопшти партијата.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ