недела, 21 јули 2024

Голем успех на учениците на ПСУ „Јахја Кемал“ на олимпијадата Гениус

13 ученици од Македонија уште еднаш со гордост ја претставуваа младата научна визија на земјата пред меѓународната сцена. 725 проекти од над 67 различни земји и 1.000 учесници се пласираа во последниот дел од „Genius project Olympiad-2024“. Олимпијадата „Genius project Olympiad-2024“ е меѓународен натпревар за средношколски проекти фокусиран на прашања од областа на животната средина. Основана од Terra Science and Education, а домаќин е Технолошкиот институт Рочестер.

 

Објавено на

часот

Сподели

Овој институт (Rochester Institute of Technology) ја продолжува поддршката на Олимпијадата Гениус преку програмата за стипендии. Учесниците и добитниците на наградите за Гениус Олимпијада 2024 ќе имаат право на следниве стипендии:

Деа Деспотовска и Петар Пиргановски: Златен медал, стипендија од 20.000 американски долари поединечно.

Ирем Таук, Јана Петровска, Гентиан Бутучи, Јована Начева, Фитим Незири, Деа Хани, Булза Азизи, Елиф Зулбеари, Рананур Алии Бронзен медал, стипендија од 15.000 американски долари поединечно.

Ментори на учениците се Емир Јонузи и Нимет Азири.

Овие ученици освоија медали, покажувајќи ја својата напорна работа и креативност во решавањето на критичните еколошки прашања. Нивните придонеси го истакнуваат потенцијалот и страста на помладата генерација во справувањето со глобалните предизвици, соопшти ПСУ „Јахја Кемал“.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ