четврток, 23 мај 2024

УКИМ: Условите за избор на лектор не се еднакви со условите за избор на доцент

Лекторите кои се вработени во 11 активни лекторати во универзитетите во странство, од 2021 година до денес, земаат плата согласно Колективниот договор за високо образование и наука, потпишан од Министерството за образование и наука и СОНК, во кој договор на Универзитетот Св. Кирил и Методиј коефициентот на лектор е понизок од коефициентот на доцент бидејќи условите за избор на лектор не се еднакви со условите за избор на доцент, пишува во соопштението на Универзитетот Св. Кирил и Методиј откако денеска лекторите реагираа дека се оставени на маргините, со плати што не ги покриваат нивните основни трошоци за живот и сместување, па се принудени да се снаоѓаат како што знаат и умеат.

Објавено на

часот

Сподели

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ