четврток, 20 јуни 2024
ЦУК со предупредување

Топлото време ги размрда змиите низ Скопје, граѓаните да внимаваат да не ги нагазнат

Повеќе повици за многу итни случаи, меѓу нив и опасност од присуство на змии во објекти во населени места, се евидентирани изминатите 24 часа на 112 во Центарот за управување со кризи (ЦУК).

Објавено на

часот

Сподели

Во 10.44 часот вчера, имало пријава за видени змии во дворот на ЈЗУ „Црниче“. Се барало итна реакција од соодветната институција за отстранување на проблемот. Во 17.02 часот имало уште една пријава за змија, забележана во дворот на Центарот за обука при Факултетот за безбедност Скопје.

„Граѓаните да внимаваат на појавата на змии во овој потопол период од годината. Завчера имаше пријави за појава на змии во објекти во општините Гази Баба и Прилеп. За вакви случаи на појава на змии во објекти во населени места, бидејќи не постојат специјализирани институции за нивно отстранување, има физички лица, а и граѓански асоцијации за заштита на животните, што можат да им помогнат на граѓаните, во рамки на нивните можности. Сѐ со цел за безбедно отстранување на змии, други влекачи и слично, секако, по непосреден контакт и договор со нив“, потсетуваат од ЦУК.

Во денешното соопштение се апелира до граѓаните при прошетките во природа да бидат внимателни, бидејќи може да наидат на змии.

„Општо е познато дека змијата најчесто бега при средба со луѓе и ако не е загорозена и уплашена – не напаѓа. Но, може да се случи, на пример, ако случајно се нагази, наседне или кога се поминува брзо веднаш до неа, змијата да го касне човекот. Покрај тоа што е препорачливо да се носат соодветни обувки, облека и стапчиња за одење во природа, корисно е граѓаните да се потсетат и да се информираат за пружање прва самопомош, поточно за начинот како се реагира, како да се имобилизира и да се третира каснато место од змија. Се разбира, секако е препорачливо да се јават на 112 во ЦУК, без разлика дали си самопомогнале или не“, нагласуваат од ЦУК.

Пријава за змија во средата имаше во Скопје и во Прилеп.

 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ