Приготвување:Загрејте ги путерот и маслото на средна температура, додека да се стопи путерот. Додајте ги кромидот и целерот; динстајте ги 4 до 6 минути повремено мешајќи, додека да омекнат. Додајте ги лукот и мајчината душица (или магдоносот); динстајте околу 10 секунди, додека да замириса. Додајте ги брокулите. Додајте ја водата со коцката за супа; зголемете ја температурата додека да зоврие и потоа мешајте додека да згусне, околу 8 минути. Истурете ја супата во блендер и блендирајте додека да стане изедначена смеса. Додајте ги хоплата, солта и црниот пипер. | Состојки:1 лажица путер 1 лажица маслиново масло 1 кромид со средна големина, сечкан 1 страк целер, сечкан 2 чешниња лук, сечкан 1 лажичка сечкана свежа мајчина душица или магдонос 1 кг брокула, на ситни делчиња 1 л вода со коцка за супа (со кој било вкус) 100 мк неутрална хопла Половина лажичка сол Свежо мелен црн пипер, по вкус |
Супа од брокули
Објавено на
часот