среда, 5 февруари 2025

Студија на Харвард: Маслиновото масло може да го подобри здравјето на мозокот

Кога станува збор за зачувување на здравјето на мозокот и намалување на ризикот од деменција, една состојка во кујната секогаш се издвојува – маслиновото масло.

Фото: Пиксабej

Објавено на

часот

Сподели

Како лекар специјализиран за превенција на болести и долговечност, Согол Аш често препорачува екстра девствено маслиново масло како клучна компонента на диета која го поддржува здравјето на мозокот. Неговата моќ лежи во неговите силни антиоксидантни и антивоспалителни својства.

Сега и науката ги потврди неговите придобивки. Студијата на Харвард од 2024 година анализирала податоци од 92.383 возрасни Американци и открила дека луѓето кои консумираат најмалку седум грама маслиново масло дневно имале 28 отсто помал ризик од смрт поврзана со деменција во споредба со оние кои никогаш или ретко го користеле.

Маслиновото масло е основата на медитеранската исхрана, која е меѓу најиспитуваните во однос на позитивните ефекти врз когнитивните функции. Маслото е богато со мононезаситени масти кои ја подобруваат циркулацијата во мозокот и ги намалуваат воспалителните процеси.

Покрај тоа, содржи полифеноли како олеокантал, кои се борат против оксидативниот стрес и воспалението, фактори кои го зголемуваат ризикот од невродегенеративни болести како што е деменција.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ