Тие велат дека новиот метод, кој вклучува хранење на клетките со кислород и хранливи материи преку шупливи влакна, нуди простор за значително зголемување на производството на култивирано месо – клучна бариера за новата индустрија.
Сите знаеме дека треба да јадеме помалку месо, пред сѐ поради значителните количества земја и вода потребни за животинскиот добиток. Месото одгледано во лабораторија настојува да стане популарна замена преку обезбедување на поеколошки алтернатива бидејќи бара мал дел од количината земја и вода за да даде резултати.
Сепак, досега, и покрај тоа што има многу компании кои го истражуваат производството на месо и риба одгледани во лабораторија, трошоците за зголемување на цените беа огромни. Потрошувачите веројатно нема да се префрлат освен ако цените во продавниците не се барем разумно споредливи.
Истражувачите од Универзитетот во Токио тврдат дека нивното решение „има потенцијал да го револуционизира производството на култивирано месо“. Тие веруваат дека, со доволно финансиски средства, производите засновани на нивниот пристап би можеле да бидат достапни за 5 до 10 години.
Професорот Дерек Стјуарт од Институтот Џејмс Хатон, шкотска истражувачка иницијатива, изјави за Гардијан: „Ова изгледа како трансформативен чекор, тоа е навистина елегантно решение“.