среда, 12 март 2025

Различни видови кафе: Кое е добро за мозокот а од кое ќе изгубите килограми

Тешко е да се замисли почетокот на денот или каков било состанок без кафе. Кафето стана повеќе од пијалак, тоа е и покана за разговор, состанок и некогаш статусен симбол. Сепак, може да биде поздраво и дефинитивно е важно кое кафе ќе го изберете.

Фото: Ансплеш

Објавено на

часот

Сподели

Диететичарката Амбер Сомер наведува дека неколку фактори одредуваат дали кафето е здраво – зависи од разновидноста на зрната, условите за одгледување, видот на печење, големината на мелењето, начинот на приготвување, температурата и времетраењето на готвењето.

Кафето е поврзано со долга листа на потенцијални здравствени придобивки и може да го намали ризикот од хронични болести, вклучувајќи дијабетес тип 2, кардиоваскуларни болести и рак. Антиоксидансите во кафето можат да помогнат во намалувањето на воспалението, да влијаат на здравјето на дигестивниот систем. Кафето содржи и кофеин, кој е познат по неговите ефекти за зголемување на енергијата. Може да влијае на губење на тежината, да ги подобри когнитивните перформанси, да ја намали депресијата и да заштити од невродегенеративни нарушувања како што се Алцхајмерова и Паркинсонова болест.

Од друга страна, премногу кофеин може да предизвика забрзано отчукување на срцето, крвен притисок, вознемиреност и тешкотии при заспивањето. Истражувањата покажуваат дека пиењето две до пет шолји кафе дневно е поврзано со помал ризик од дијабетес тип 2, срцеви заболувања, депресија и одредени видови на рак.

„Општо земено, безбедно е да се консумираат до 400 мг кофеин на ден“, изјави Сомер за списанието Здравје.

Најдобро кафе за губење на тежината: црно кафе

Млекото и слатката павлака во кафето ги намалуваат здравствените придобивки од кафето поради неколку причини. За почеток додаваат непотребни калории. Исто така, млекото ја намалува количината на полифеноли од кафето. Прекумерната употреба на засладувачи може да има негативни здравствени последици.

Најдобро кафе за здравје на мозокот: робуста

Факторите како што се изборот на зрна и методите на варење влијаат на хранливата содржина на кафето и дали тоа ќе биде мешавина за зајакнување на мозокот. Подготовката со повисоко ниво на екстракција ќе резултира со повисоко ниво на кофеин и антиоксиданти во кафето. Турското кафе има најголем потенцијал да направи добро за вашиот мозок, особено кафето сварено од зрна кафе робуста.

Најдобро кафе против воспаление: арабика со куркума

Зрната арабика имаат повисоко ниво на антиоксиданси. Одржувањето на високо ниво на антиоксиданси на вашето кафе може да има антиинфламаторни придобивки за вашето тело – а додатоците како куркума, цимет и какао не само што додаваат вкус, туку и ги зајакнуваат антиоксидантните и антивоспалителните придобивки на вашето кафе, објаснува Сомерс.

Најдобро кафе за чувствителен стомак: ладно кафе

Кофеинот може да го иритира вашиот стомак и да ги влоши состојбите како што е синдромот на нервозно дебело црево. Подготовката на повисока температура исто така ќе доведе до повисоки нивоа на кофеин, а истражувањата покажуваат дека кафето со ладна подготовка има помала концентрација на кисели соединенија, што дефинитивно е подобро за чувствителен стомак. Бидејќи кафето е помалку кисело, самото кафе обично не е толку горчливо.

Најдобро кафе за бремени жени: мача

Американскиот колеџ за акушери и гинеколози наведува дека за трудниците е безбедно да консумираат до 200 милиграми кофеин дневно. Инстант кафето обично има најмала количина на кофеин по шолја, но сепак некои жени не можат да толерираат кафе кога се бремени. Заменувањето на кафето со мача може да помогне да се намали ризикот од овие симптоми, а со околу 70 милиграми кофеин по шолја, ќе го добиете вашиот кофеин без да се грижите дека ќе претерате.

Најдобро кафе за бубрежни заболувања: филтрирано, без засладувач, без вкус

Истражување од 2024 година сугерира дека кафето всушност може да има заштитен ефект врз бубрезите. Студијата покажа дека оние кои пијат кафе доживуваат побавно опаѓање на функцијата на бубрезите со текот на времето и имаат помал ризик од хронично заболување на бубрезите. Дополнителните истражувања покажаа дека консумацијата на кафе е поврзана со значително намалување на компликациите или смртните случаи поврзани со хронична бубрежна болест. Истражување од 2024 година укажува на филтрирано, кафе без шеќер како најбезбедно за бубрезите.

Најдобро кафе за срцева аритмија: црно, со кофеин и без засладувач

Новите упатства од Американскиот колеџ за кардиологија и Американското здружение за срце велат дека за луѓето со неправилно чукање на срцето, кофеинот не е проблем. Авторите забележуваат дека повеќето студии за здравјето на срцето се фокусираат на црно кафе со кофеин, па затоа се препорачува за луѓе со срцеви аритмии. Сепак, прескокнете ги шеќерот, сирупите со вкус, шлагот и другите слатки додатоци.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ