четврток, 23 мај 2024

ГАЛЕРИЈА

Матуранти танцуваа квадрил на плоштадот „Македонија“

Матуранти од 14 скопски средни училишта денеска точно на пладне учествуваа на традиционалната „Матурска парада“ на плоштадот „Македонија“ во Скопје. Квадрилот во исто време се играше и во Гевгелија, Охрид и Струга. Освен во Македонија, матуранти танцуваа и во Словенија, Србија, Словачка, Црна Гора и Унгарија. Од Дирекцијата за култура и уметност Скопје (ДКУ) велат дека во последните години, составен дел на подготовките и на самата завршна манифестација е положувањето „заклетва за ненасилство“ од учесниците во сите градови во земјите во кои се одржува настанот.
Фото:
Фото: Роберт Атанасовски

ОСТАНАТО ОД ГАЛЕРИЈА

Статуафест во центарот на Скопје

НАЈНОВИ ВЕСТИ