четврток, 13 јуни 2024

Бојаџи до ДФРМ: Бараат одговорност од сите, но не и од себе си!

Да не беше трагедија, ќе се смеев! Оние кои 25 години управуваат со филмот во Македонија, тие и нивните семејства, сестри, браќа, сопрузи и конкубини се продуценти, режисери, актери, ко-продуценти, членови на асоцијации и во овие безмалку три децении земале од државата повеќе од 50 милиони евра се незадоволни од државата и владата, реагира режисерот Јани Бојаџи, на отвореното писмо на Друштвото за филмски работници во кое се жалат на односот на државата кон филмските работници.

Објавено на

часот

Сподели

„Ете, и тие кои се потпишале како претседател на ДФРМ и раководители на секциите за продукција и режија, и во целост речиси 20 години ја конктролираат Агенцијата за филм, бараат одговорност. Од сите, освен од себе си! Типично за децата на црвената буржуазија, комуњари и северџани, свесни за промените кои им се закануваат со одговорност за сѐ што се случувало во филмската индустрија тргнуваат во напад против сите. Сосема е јасна стратегијата – утре кога ќе се отворат темните дамари себе си да се прогласат за жртви и прогонети. Оние кои три децении не прогонуваат и уништуваат сметаат дека повторно се враќа времето на Никола Груевски кој гореше од желба комуњарите да го свиѓаат, па се чудеше како да им угоди правејќи од потпросечни и неталентирани, уметници со меѓународно реноме, платено од парите на нас кои живееме во Македонија и ја полниме филмската каса. Супер, за десет години истите тие ќе бидат во првите редови на новата шарена револуција. Во секој случај, денес е удрена првата клапа од филмот со работен наслов ‘Лелекање, ползење, лигавење и кодошење’. Давајте пуканки и уживајте! Најдоброто од нив допрва следува“, се вели во реакцијата на Бојаџи.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ