вторник, 5 март 2024

Зголемени цените во индустријата

Според податоците на Државниот завод за статистика, во ноември 2023 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се повисоки за 1,6 % на месечно ниво и пониски за 2,4 % на годишно ниво.

Објавено на

часот

Сподели

Во ноември во споредба со октомври 2023 година, продажните цени на производителите на индустриски производи се повисоки во групите енергија за 0m5 %, трајни производи за 0,5 % и нетрајни производи за 3,2 %.

Во споредба со ноември 2022 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групите енергија за 11,2 %, интермедијарни производи, освен енергија за 7,9 % и капитални производи за 6,9 %.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ