вторник, 28 мај 2024

Зголемен бројот на заболени со овчи сипаници, регистрирани се и случаи на заушки и шуга

Во текот на март годинава пријавени сe вкупно 1.431 заболени од акутни заразни заболувања што е зголемување за 27 проценти во однос на февруари. Најчесто акутно заболување биле овчите сипаници, а регистрирани се и случаи на заушки и шуга, покажуваат податоците од најновиот извештај на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ).

Фото: МИА

Објавено на

часот

Сподели

„Во текот на март, најчесто регистрирано акутно заразно заболување се овчите сипаници со вкупно 825 пријавени лица. Тие во вкупниот број заболени во месецот учествуваат со 57,7 отсто, а во групата на десетте најчести заразни заболувања за овој месец учествуваат со 58,5 проценти. Во однос на претходниот месец февруари, е регистрирано зголемување на бројот на пријавени од овчи сипаници за 24,8 отсто, додека во однос на месец март 2023, е регистрирано намалување за 9,4 проценти“, наведува ИЈЗ.

На второ место по бројот на пријавени заболени во март е големата кашлица.

Во групата на сексуално и крвно преносливи инфекции – без ХИВ/СИДА, регистрирани се 19 заболени лица. Пријавени се девет случаи на сифилис, шест случаи на вирусен хепатитис Б, три случаи на вирусен хепатит Ц и еден случај на инфекција со хламидија.

 

Пријавени се четири случаи потврдени на ХИВ и два на СИДА во текот на март. Од потврдените случаи, петмина се мажи и една жена, кои припаѓаат на возрасната група од 20 до 44 години.

„Регистрирани се и шест случаи на вирусен хепатитис Б и три случаи на пневмококна инфекција со дијагноза на пневмококен менингитис, кои според возраста не подлежат на имунизација согласно Kалендарот за задолжителна имунизација и не се вакцинирани против овие болести. Дијагнозата е потврдена лабораториски“, пишува во извештајот на ИЈЗ.

Пријавени се и два случаи на заразни заушки и тоа кај ќовек постар од 60 години кој не бил вакциниран и кај дете во возрасна група од 5 до 9 години кое било вакцинирано.

Во текот на март регистрирани се и случаи на шуга кај странски државјанин од Турција и инфективна мононуклеоза кај странски државјанин од Косово.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ