петок, 23 февруари 2024
Дообјаснување

ЗЏМ: Во Филхармонија нема да загрозиме ничија работа и простор, погрешни информации има во јавноста

Објавено на

часот

Сподели

Во соопштението се вели дека индивидуалната соработка со членовите на Филхармонија е многу подолга, но со биг бендот, конкретно во овие простории, работат веќе 7 години без да се наиде на какви било проблеми

„За време на припремите и пробите никогаш не добивме забелешки дека овие активности на било каков начин ја попречуваат работата на Филхармонија. Напротив, пробите се правеа тогаш кога во просториите, поточно во една просторија, немаше други активности од оркестарот и ансамблите на Филхармонија, или не беа користени за друг тип приватни настани.

Тврдењата дека Оркестарот за џез музика брои 50-60 музичари се потполно погрешни. Секој џез биг бенд ансамбл е составен од 17 – 20 музичари.

Тврдењето дека на музичарите од Филхармонија ќе им бидат узурпирани гримиорните е исто така неосновано. Можеме да гарантираме дека ова никогаш не било земено во предвид, ниту пак некогаш ќе се случи.

Погрешно е и тврдењето дека ќе узурпираме простор во веќе постоечкиот дел на административниот дел на зградата, затоа што тоа е невозможно да се случи и би ја попречило и нашата работа. Одржувањето на пробите во зградата би се реализирало исклучиво во малата или големата сала, во термините кога овие простории се слободни. Концертите исто така би се случувале во денови кога Филхармонијата нема програма.

Ги даваме овие појаснувања со цел да помогнеме во тековниот процес, и да ја објасниме  целата ситуација која изгледа дека е излезена од вистинскиот контекст, со надеж дека ќе следи процес на смирување на страстите помеѓу колегите и пријателите со кои работиме заедно долг временски период, а сакаме да продолжиме да соработуваме и во иднина.

Очекуваме министерството за култура да продолжи со активностите до конечно оформување на институцијата, со цел поскоро започнување на нашата официјална концертна дејност“, се вели во соопштението. 

                                                                                                         Фото: Маја Аргакијева – ЗЏМ

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ