среда, 19 јуни 2024

Засега нема оставки од хируршките клиники, компресираните станици се сопственост на Владата, вели Демири

Министерот за здравство, Илир Демири, денеска на прес конференција информираше дека досега никој не поднел оставка за крахот што се случи во здравствениот систем по проблемот со компресорските станици поради кој хируршките сали на Клиничкиот центар Мајка Тереза во Скопје не работат повеќе од една недела.

Фото: Пиксабеј

Објавено на

часот

Сподели

Во одговор на новинарски прашања, Демири изјави дека компресорските станици се во сопственост на Службата за општи и заеднички работи на Владата и дека за нив не е одговорна Клиниката.

„Од директори на хирургија досега немам ниедна оставка која е доставена кај мене. Со разидувањето на Клинички центар 2006 година е настаната една збрка која може многу лесно да се изгуби одговорноста. Сопственост на компресорската станица не е на Универзитетски клиники за хирургија и КАРИЛ, туку е на Службата за општи и заеднички работи при Владата, која, за жал, не е јавна здравствена институција, туку е државна институција под ингеренции на Владата“, рече тој.

Поради овие збиднувања и немање на континуитет, како што дополни, побарани се алтернативни решенија и е спроведена поправка на станиците, а одговорноста за одржување ја лоцира кај менаџерите на државните институции.

„Менаџерите на државни институции независно дали се медицински или не, тие носат секако и одговорност за одржување, сервисирање редовно и да има континуитет во здравствениот систем. Токму тоа што Северна Македонија како највисока установа за секакви хируршки интервенции го има само во Клинички центар Мајка Тереза затоа и бев принуден да го известам и Обвинителството и да се бара причината која е, оти малку е необјасниво од каде доаѓа мирисот кога квалитетот на воздухот, на кислородот и на компримираниот воздух не е компромитиран, само има лоша миризба“, дополни тој.

Според него, тоа е огромна мрежа која што треба да се испита дел по дел и најави дека ќе ја информира Владата за да го разреши проблемот.

Претходно, на прес-конференцијата, министерот изјави дека хируршките сали на Клинички центар се стари околу 30 години и нема да работат сѐ додека не стигнат испитувањата од Германија, дали компресорските станици можат да работат и покрај лошата миризба што се шири откако ја санирале хаваријата што настанала во системот.

„Месец дена од денеска имаше хаварија во компресорската станица кога се расипа еден од компресорите и доведе до оштетување, влегување на уље во тие цевки, по што тој компресор е прекратен од функција. Беа три компресори. Клиниката почна да функционира со два компресори, ги издувавме комплетно цевките, поминаа технички преглед од две независни институции кои не се поврзани со клинички центар. На сметка на квалитетно испорачување на компримиран воздух ја прекративме од функција хипербаричната комора која е како дел на пластична хирургија“, рече тој.

Дополни дека пред околу девет дена повторно се случил истиот проблем.

„Без да има никаква хаварија во системот, едноставно се појавува лоша миризба некоја во дистрибутивната мрежа на кислород и на компримиран воздух, поради што веднаш реагиравме. Повторно ги повикавме независните фирми, спроведуваа испитувања, по што во РСМ нема лиценцирана лабораторија која може да даде дозвола или уверение кое ќе послужи во јавноста за квалитетот на испорачаните гасови. Побаравме странска компанија и денеска се испратени мостри во Република Германија, да се испитаат“, рече Демири.

Министерот информираше дека од двете компании кои имаат независни лаборатории кои служат за нивни потреби, не е увиден никаков недостаток во квалитетот на гасови, освен што има зголемена влага и препорачале во два наврати да се менуваат филтрите од компресорските станици.

„Има некоја одбојност, не знам како да го наречам. Ако немаме документ валиден на кој може да се засноваме за да ги користиме салите, тогаш се одлучивме за алтернативно решение. Сите селективни случаи кои се предвидени во клинички центар да се откажуваат и да се оперираат само итни случаи, а дистрибуцијата на пациенти за неврохируршки потреби да биде во Градската општа болница, додека, за другите интервенции во болницата „8-ми септември“, рече Демири.

Прашан Дали хирурзите од Клинички ќе одат да оперираат таму и колку чекаат сега за операција тој одговори потврдно.

„Таму има инфраструктура, има и неврохируршки микроскоп оти Дамјановски до пред некоја година оперираше таму, има специјализант по неврохирургија кој исто служи во таа болница, а неврохирурзите и сите хирурзи лекари каде што ќе имаат потреба државните институции, таму ќе одат“, рече тој.

Тој додаде дека се набавени шест компресори кои се надворешни и може да послужат за итни неодложни интервенции кои се од покомплициран карактер и да послужат за пациенти кои се на Универзитетскара Клиника за анестезија, реанимација и интензивно лекување (КАРИЛ), каде добиваат квалитетен воздух, зошто, како што рече, ако се приклучат во надворешни компресори, таа миризба не е присутна, ако се приклучат на централниот довод од кислород, миризбата постои и токму затоа, како што рече, го алармирал и Јавното обвинителство да го истражи случајот.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ