недела, 14 април 2024

Запленети фалц-телефони вредни 100.000 долари

Објавено на

часот

Сподели

Ванчо Каргов

Според информациите од Царината, телефоните биле најдени кај двајца косовски државјани со патни исправи од Србија. Тие изјавиле дека телефоните биле набавени од Дубаи и дека требало да завршат на косовскиот пазар.

Телефоните биле спакувани во четири патни торби и во една хартиена кеса, додека кутиите и батериите за телефоните се претпоставува дека биле транспортирани на друг начин.

Царината проценила дека вредноста на телефоните е околу 60.000 долари, а во малопродажба цената би достигнала повеќе од 100.000 американски долари.

„По документирањето на целиот настан, ќе се поведе прекршочна постапка и доколку во неа се утврди дека е така, се изрекуваат глоба и мерка одземање на апаратите. Бидејќи се работи за странски државјани, постапката мора да се заврши за неколку дена, а доколку се одземат телефоните, со нив понатаму ќе располага Агенцијата за конфискување имот“, изјави денеска Ванчо Каргов, директорот на Царинската управа.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ