петок, 14 јуни 2024

За Османи Макрон е премиер, а не претседател на Франција

Објавено на

часот

Сподели

Во претседателскиот систем, кој го имаат Франција, САД и други земји во светот, претседателот, освен што е шеф на државата е воедно и шеф на Владата.

Премиерка на Франција во моментов е Eлизабет Борн. Таа била поставена на функцијата од претседателот лани во мај и го води Советот на министри.

Објавата подоцна беше корегирана.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ