петок, 14 јуни 2024

Вреди: Изјавите на Османи и Џафери се класично мешање во судството

Изјавите на Бујар Османи, Талат Џафери и другите од нивниот ранг, претставуваат класична интервенција на ДУИ за вршење притисок врз Управниот суд и ова е јасно прекршување на независноста на судството кое го загрозува интегритетот на судскиот и изборниот процес, се вели во реакцијата на коалицијата Вреди.

Објавено на

часот

Сподели

„Наодите на ДИК се многу јасни и го потврдуваат она што ние го велиме од самиот почеток, дека ДУИ изврши нерегуларности и големи изборни прекршувања, со притисоци, уцени, закани и манипулации сано за да ја изврти волјата на граѓаните. Сега со притисоци врз судовите повторно се обидуваат да го направат истото.
Народот вели, ‘волкот влакното го менува, ама карактерот не’. Овие однесувања не нѐ изненадуваат. Свежи се притисоците врз Беса Адеми и знаеме дека ваквите изјави се најмалку што можат да направат. Како што ги прекршија сите демократски вредности, со потиснувањето на судството го прекршуваат и овој основен принцип на демократијата, но овој пат правдата ќе биде на наша страна. Силно веруваме во тоа.
Апелираме до Управниот суд да не биде под влијание на политички притисоци, туку одлуката да ја донесе врз основа на правни извори и факти. Сакаме да веруваме во владеењето на правото и независноста на институциите, вклучувајќи ги и судовите. Затоа, оценувајќи дека одлуката на ДИК е праведна одлука базирана на несоборливи факти, факти што резултираа со едногласна одлука на сите членови на ДИК, и што ја прават оваа одлука уште поцврста и посилна, очекуваме да бидат почитувани“, се вели во реакцијата на коалицијата Вреди.

 

.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ