сабота, 2 март 2024

Во секој систем постојат поединци кои имаат одлични перформанси и поединци кои што треба да ги унапредат, тврди премиерот Ковачевски

Објавено на

часот

Сподели

Во делот на дигитализацијата на судството, Ковачевски потсети дека најголемата судница на државата е целосно дигитализирана, а ќе биде дигитализиран и системот за интероперабилност меѓу судовите и седум институции со кои што најмногу се разменуваат податоци.

„Јас никогаш не сум сакал да ги генерализирам работите. Во секој систем постојат поединци кои имаат одлични перформанси, поединци кои имаат помали перформанси и поединци кои што треба да ги унапредат“, изјави Ковачевски по почетокот на градежните работи на инвестициски проект на компанијата „Магна Мехатроникс“ во ТИРЗ- Штип. 

За време на средбите во САД, Ковачевски рече дека се заблагодарил за опремата и за помошта која ја добиваме од САД во делот на дигитализацијата на судството. Како што потсети, пред еден месец, амбасадорката на САД и Обвинителството го објавија новиот систем за побрзо собирање на докази во Обвинителството.

„На средбата беа презентирани сите активности кои Владата во рамки на своите надлежности ги презема, бидејќи надлежностите во делот на владеењето на правото и правосудството се поделени. Државата е таа која подготвува закони. Беа презентирани сите подготвени закони кои се во Собранието, во делот на Академијата на судии и на новиот Кривичен законик, но и низа други закони, од кои мал дел се донесени, но други се блокирани во Собранието од страна на опозицијата“, рече Ковачевски.

Тој исто така потенцираше дека на средбите во Вашингтон и во Њујорк била изразена силна и недвосмислена поддршка за Македонија кон пристапувањето во ЕУ.

„Ова ние од САД го сметаме за исклучително важно, бидејќи САД се најважниот и најголемиот стратешки партнер на државата“, рече премиерот.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ