четврток, 29 февруари 2024
Предложени измени во Законот за основно образование

Во поправните домови малолетниците ќе се образуваат според програмата за возрасни лица

Објавено на

часот

Сподели

„Учениците по формализацијата на образовниот процес ќе добиваат свидетелства за завршено образование, како и учениците во редовните основни училишта. За нивно вклучување во настава, доколку се под 16 годишна возраст, претходно се врши проверка на знаењето заради распределба во соодветно одделение на основното образование.

Наставата пак, ќе ја реализира училиште кое има верификација за образование за возрасни и реализира настава на мајчин јазик на ученикот во овие установи, односно тоа е основното општинско училиште за возрасни Антон Семјонович Макаренко – Скопје, а за реализирање на законските измени, првично ќе биде потребно да се вработат до најмногу 6 наставници. Бројот на наставници што ќе треба да се ангажираат во иднина ќе зависи од бројот на штитениците во воспитно – поправните и казнено – поправните установи и групите, односно паралелки кои би се формирале“, се вели во соопштението од министерството.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ