петок, 1 март 2024

Во Мостар забранета прошетка на антифашистите

Мостарската полиција им ја забранила на антифашистите комеморативната прошетка до Партизанските гробишта, која требало да се одржи утре во организацијата на Здружението на антифашисти и борци на Народноослободителната војна Мостар. Прошетката била планирана во рамки на одбележувањето на 14 февруари, Денот на ослободувањето на Мостар од фашизмот

Фото: ЕПА

Објавено на

часот

Сподели

Здружението на антифашисти потврди дека полицијата, како и претходните години, усно им соопштила дека не ја дозволува мирната комеморативна прошетка до Партизанските спомен-гробишта. Истакнуваат дека во Мостар таквата одлука не е ништо ново, пренесува Кликс.

„Објаснувањето е дека тоа е од безбедносни причини поради одржувањето на фудбалскиот натпревар Зрињски-Славија кое не го прифаќаме, бидејќи во истото време низ градот дозволиле прошетка на мостарските мажоретки и деца од градинки. Ако за нас, возрасните, не е безбедно, како и безбедно за децата или пак станува збор за нешто други и двојни аршини.

Ако во тој контекст го ставиме и фактот дека овие денови навршуваат дваесет месеци од терористичкиот чин извршен на Националниот споменик на БиХ – Партизанските спомен-гробишта, а дека истрагата е уште во тек и нема резултати, тогаш не можеме да не прашање: „На база на кои показатели, ако не станува збор за политичка одлука, заклучивте дека оддавањето почит на гробиштата е можен безбедносен проблем?“, наведува антифашистичкото здружение на Мостар.

„На кого му пречат илјадата или двете илјади туристи кои доаѓаат во градот и сакаат да положат цвеќе на гробиштата и кој се срами од она со што се гордее целиот цивилизиран свет? Решително ги отфрламе ваквите одлуки како политички и бараме санкционирање на налогодавците. Смрт на фашизмот, слобода на народот“, се заклучува во соопштението.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ