петок, 14 јуни 2024

Во крводарителска акција во Велес собрани 63 единици крв

Во денешната крводарителска акција која се одржува втора година пред Манифестацијата Рацинови средби, во Ликовниот салон во Велес беа собрани 63 крвни единици. Петтмина крводарители за првпат даруваа крв и влегоа во Друштвото на хуманата организација. Акцијата ја организира Црвен крст, Општинската организација Велес во соработка со Институтот за трансфузиона медицина од Скопје.

Објавено на

часот

Сподели

Повод за одржување на крводарителската акција е претстојното 61. издание на Манифестацијата Рацинови средби во Велес

Како што потенцира Орце Николов, секретар од Црвениот крст, Општинска организација Велес, со дарувањето крв велешките крводарители дадоа свој придонес за јавното здравје.

„Како што Рацин стана бесмртен со своејата поезија, така и велешките крводарители со даруваната крв ќе спасат нечиј живот во опасност, со својата хуманост и тие стануваат бесмртни. Им благодариме на сите што денеска ни се приклучија во акцијата“, потенцира Николов.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ