понеделник, 24 јуни 2024

Во јуни пак продолжен викенд

Според Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) 21 јуни (петок) Духовден е неработен ден за православните верници.

Објавено на

часот

Сподели

Во 2024 година неработни денови се:

За сите граѓани на Македонија

02 август (петок), Ден на Републиката,

8 септември (недела), Ден на независноста, односно 09 септември (понеделник) е неработен ден

11 октомври (петок), Ден на народното востание,

23 октомври (среда), Ден на македонската револуционерна борба

8 декември (недела), „Св. Климент Охридски”, односно 09 декември (понеделник) е неработен ден.

За граѓаните од православна вероисповед

21 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден,

28 август (среда), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица).

За граѓаните од католичка вероисповед

01 ноември (петок), Празникот на сите светци,

25 декември (среда), првиот ден на Божик.

За граѓаните од муслиманска вероисповед

16 јуни (недела), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во Македонија

22 ноември (петок), Ден на албанската азбука

За граѓаните припадници на еврејската заедница во Македонија

12 октомври (сабота), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во Македонија

28 септември (сабота), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во Македонија

  • 21 декември (сабота), Ден на настава на турски јазик
ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ