петок, 19 април 2024

Во Гостивар се одржа работилница „Розов октомври“ за сензибилизација за ракот на дојка

Во Министерството за здравство, изминатиот период интензивно се работи воведување на новина во здравствениот систем, односно примената на новиот протокол за упатување на жените за прегледи на дојка, што го изготви Националната комисија за рана детекција и скрининг на рак на дојка, во соработка со „Мој Термин“, објави министерот за здравство, Фатмир Меџити на работилница во Гостивар посветена на ракот на дојка.

Објавено на

часот

Сподели

Првиот човек на македонското здравство во обраќањето пред присутните во салата на советот на општина Гостивар, напомена дека ваквите настани се одлична можност за се подигне свеста и да се испратат пораки дека превенцијата и раното откривање на рак на дојка спасува човечки животи.

„Од овој месец почна примената на новиот протокол за упатување на жените за прегледи на дојка. Со новиот протокол значително се скратува времето на чекање за пациентот и се овозможува рана и навремена дијагностика за ова сериозно заболување“, рече министерот Меџити.

Тој нагласи дека во министерството се фокусирани на зајакнување со најсовремена и најсофистицирана опрема на јавните здравствени установи и зајакнување на човечкиот потенцијал.

Локалната самоуправа од идната година ќе помогне во превенцијата од оваа болест, за што веќе е подготвена и програма во одделението за социјална заштита, здравје и детска заштита при општина Гостивар

„Се приклучивме во активностите во месецот за подигање на свеста за ракот на дојка, а се надевам дека оваа работилница ќе има свој придонес за да се добијат одговори на многу прашања. Како општина продолжуваме со поддршката, а од следната година обезбедивме и 50 бесплатни мамографски прегледи“, рече градоначалникот на општина Гостивар, Арбен Таравари.

Работилницата во Гостивар ја организира здружението „Езра“ како дел активностите во овој месец за превенција од рак на дојка и пружање на помош на заболените и лекуваните. Учесниците имаа можност да слушнат повеќе за оваа болест од радиолог Миранда Рамани Изаири, торакален хирург Илир Вела и онколог Илир Исмаили. Тие одговараа прашања поврзани со болеста, терапијата, процесот на лекување и практични совети.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ