понеделник, 26 февруари 2024

Во Флорида со закон ќе бидат забранети социјалните мрежи за деца под 16 години

Во Флорида со закон ќе биде забрането користењето на социјалните мрежи за деца под 16 години. Предлогот за тој закон е веќе одобрен во Претставничкиот дом, а сега оди на разгледување пред Сенатот.

Објавено на

часот

Сподели

Со предлог-законот се предвидува социјалните мрежи да ги отстранат сите профили на секој помлад од 16 години и да ги избришат личните податоци собрани од укинатите профили.

Ако овој закон навистина биде усвоен, тоа ќе биде најстрогата регулатива поврзана со социјалните медиуми и децата во САД.

Минатата година американскиот хирург д-р Вивек Х. Мурти повика на дополнителни истражувања за да се утврди степенот на влијанието на социјалните мрежи врз менталното здравје на младите. „Товарот за заштита на младите најмногу паѓа на децата, адолесцентите и нивните семејства“, напишал Марти во својот совет, истакнувајќи дека „товарот за намалување на ризикот од штетата од социјалните мрежи не може да се стави на рамениците на децата и родителите“.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ