петок, 1 март 2024

Во Домот на културата „Кочо Рацин“ изложба на дигитални графики на Билбилоска и Серано

Објавено на

часот

Сподели

„Овој проект е иницијатива на двајца сродни уметници кои подолго време ги истражуваат новите можности на современиот пристап кон графиката. Служејќи се со новите технологии, графиката за нив добива ново значење. Забрзаните решенија на дигиталниот свет овозможуваат уметниците творејќи под различни поднебја, да се вмрежат соединувајќи ги во едно ликовниот израз и премостувајќи ги различностите да овозможат единствен хомоген ликовен опус и единствена стилска кохерентна концепција во визуелна смисла“, посочуваат од галеријата „КО-РА“.

Жоао Серано е роден во Лисабон, во 1951 година. Од 1973 година, тој студирал на Академијата Герит Ритвелд во Амстердам сликарство, графички уметности, дизајн на текстил и типографија, кај Александар Мец, Вим Брус, Херман Гордијн и Чарлс Јонгејанс, меѓу другите. Во 1975 година го основал своето прво студио во холандското село Хемскерк и се приклучил на Групата за визуелни уметници Ateliers Mariaschool. Во 1980 година се населува во Амстердам, каде што развива повеќе активности во областа на моделирањето и аудиовизуелните уметности, имено во контекст на таканаречената Амстердам група, составена од различни уметници кои зборуваат португалски, кои живеат во Холандија. Помеѓу 1979 и 1990 година, тој е постојан член и спонзориран уметник на BBK (холандско здружение на уметници) и на Kunstenbond FNV (Уметничка лига на Холандската федерација на синдикати), откако доби неколку грантови и поддршка, имено од Prins Bernardfonds, холандското Министерство за култура и Фондацијата Калуст Гулбенкијан. Самостојно изложувал во Португалија, Холандија, Норвешка, Германија, а со групни изложби се претставувал во Европа, САД и Австралија.

д

Билјана Билбилоска (1980) дипломирала и магистрирала на Факултетот за ликовни уметности во Скопје, при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“. Досега имала осум самостојни изложби во Македонија, Србија (Белград) и Р. Хрватска (Сплит). Остварила над 50 групни изложби во земјава, Србија, Турција, Романија, Франција и САД, како и на неколку меѓународни ликовни колонии. Во соработка со Американската Унија за цивилна слобода по повод инаугурирањето на Барак Обама, во 2009 година во Вашингтон, учествува на групна изложба Restore America Poster Contest, каде што нејзиниот плакат е избран помеѓу 30 најдобри ликовни решенија во конкуренција од целиот свет. Активно се занимава со графички дизајн, илустрација и дигитална графика. Истражува нови технологии и вмрежувања со афирмирани уметници од странство, соединувајќи ги музиката и ликовната уметност. 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ