среда, 29 мај 2024

Во девизните резерви има 61 милион евра помалку од претходниот месец

Најголем дел од девизните резерви се пласирани во хартии од вредност – 60,2 отсто, по што следуваат валутите и депозитите – 29,2 отсто и монетарното злато – 10,6 отсто.

 

Фото: Пиксабеј

Објавено на

часот

Сподели

Споредбата со претходниот месец во однос на пласманот на резервите говори дека е зголемен процентот на резерви пласирани во хартии од вредност и злато додека има намалување на девизните резерви пласирани во валути и депозити.

Девизните резерви на крајот на февруари годинава изнесуваа 4,3 милијарди евра. Во хартии од вредност беа пласирани – 58,8 отсто, во валутите и депозитите – 31,6 отсто, а во монетарно злато беа 9,6 отсто од резервите.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ