петок, 14 јуни 2024

Во академската 2022/2023 година се запишале повеќе студенти за разлика од претходно

Објавено на

часот

Сподели

Според податоците на ДЗС добиени врз основа на пристигнатите извештаи, 57,5 проценти од вкупниот број запишани на додипломски студии се студентки.

Најголем број студенти (77,7 отсто) се запишале на државните високообразовни установи, додека 22,3 отсто се запишале на приватните високообразовни установи.

„На прва година на студии, во оваа академска година, се запишале 15.097 студенти или 28,1 отсто, тука се опфатени и студентите што запишуваат прва година по втор, трет и повеќепати“, наведува ДЗС во објавата.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ