четврток, 22 февруари 2024

ВМРО-ДПМНЕ: Здравството ни е на апарати

Доктори од Итна помош заради нерешен статус го напуштаат јавното здравство, нема основни средства за работа, поликлиниките со укинати дејности се на апарати, ова се ефектите од „епохалните проекти” со кои министерот за здравтсво Фатмир Меџити се слика, се вели во денешната реакција на ВМРО-ДПМНЕ.

Објавено на

часот

Сподели

Во поликлиниката Чаир прозорците во чекалната на одделението за рентген не се во функција, а исто така влезната врата на рентген во Букурешт е падната веќе неколку години.
Требовањата се кратат, нема средства за заштита на здравствени работници како маски, ракавици, дезинфекциски средства и сл.
За целосното кадровско деградирање и непреземањето мерки говори фактот дека во попладневните часови нема неколку специјалности во неколку полилклиники.
Ама затоа, управничката на поликлиниката „Јане Сандански” не само што не води грижа за кадарот, туку брка вработени кога ќе им истече договорот, се заканува и дополнително го демотивира медицинскиот персонал.
Ниту најновите најави за предизборен поткуп не ги колебаат медицинските работници со нерешен статус и продолжува праксата искусни професионални доктори да ја напуштаат Итната медицинска помош.
По 7 години негрижа за кадарот со договор на дело, власта во заминување повторно со нејасни најави тера манипулации за ситни политички поени. Здравствените работници воопшто не се информирани за постапките и критериумите за вработување, ниту за тоа  на кој начин е дојдено до бројката од 1.117 вработувања предизборно и манипулативно најавени“, се вели во реакцијата на ВМРО-ДПМНЕ.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ