понеделник, 15 април 2024

ВМРО-ДПМНЕ ќе ја поддржи Урсула фон дер Лаен да ја предводи ЕПП на европските избори

На Конгресот на Европската народна партија (ЕПП) учествува и ВМРО-ДПМНЕ преку Стефан Андоновски, меѓународен секретар на партијата кој даде изјава дека ВМРО-ДПМНЕ ќе даде поддршка актуелната претседателка на Европската комисија, Урсула фон дер Лаен да биде предводник на листата на Европската народна партија за следните избори на Европскиот парламент оваа пролет.

Објавено на

часот

Сподели

„ВМРО-ДПМНЕ уште еднаш ја покажува својата европска ориентираност и присуство на најважните настани во ЕУ. Овој конгрес се смета за најголемиот европски собир кој се случува затоа што станува збор за собир на најголемата партија во Европскиот парламент, тоа е Европската народна партија, каде што ВМРО-ДПМНЕ е членка“, вели Андоновски.

Конгресот е многу е важен затоа што се избира водачот, предводникот на листата на ЕПП за следните избори на ЕП, рече Андоновски.

„Тоа ќе биде токму Урсула Фон Дер Лаен и се очекува дека и ние ќе ја дадеме поддршката за вкупните случувања во ЕУ, за подобра ЕУ, за ЕУ која е ориентирана кон Западниот Балкан, ЕУ која вистински ќе се грижи за реформи, за економски реформи за напредок, но во исто време ќе ги вклучува и земјите од целиот Западен Балкан при што и Македонија“, рече тој.

Андоновски информираше дека на оваа посета ВМРО-ДПМНЕ ќе оствари средба со претседателот на ЕПП Манфред Вебер, претседатели и премиери на држави од регионот и од Европската унија.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ