петок, 19 април 2024

Владата реши да ги субвенционира и печатените медиуми

Владата на Македонија на вчерашната седница го утврди текстот на предлог законот за изменување и дополнување на Законот за медиуми. Измените се однесуваат на националните весници кои имаат сериозни проблеми со големите трошоци за печатење и дистрибуција, како последица на високата цена на хартијата и на зголемувањето на цените на горивата, а имајќи предвид дека медиумите имаат голема улога во развојот на демократските капацитети на државата, унапредувањето на економијата, развојот на етичките норми и стандарди на новинарството, придонесот кон отворање дебати за прашања од јавен интерес, соопшти вчера Владата.

Објавено на

часот

Сподели

Со измените и дополнувањата, како што е образложено од предлагачот, Министерството за информатичко општество и адиминистрација, се уредуваат: еднократна финансиска помош што печатените медиуми би ја добивале од страна на Владата на Македонија, начинот на објавување на јавниот повик до печатените медиуми, како и процентуалниот износ што Владата ќе го покрие во делот на трошоците за печатење и дистрибуција на весниците. Регилирани се правото на учество и условите коишто треба печатениот медиум да ги исполнува, а се предвидува и основање Комисија којашто е надлежна да одлучува по однос на поднесените барања.

Владата и досега ги поддржуваше печатените медиуми преку донесување Програма за поддршка за печатење и дистрибуција на печатените медиуми. Но, со овој утврден текст на предлог закон за изменување и дополнување на Законот за медиуми, ова прашање се предлага да се уреди преку системско решение, како дел од Законот за медиуми, соопшти Владата.

Предлог текстот ќе се испрати на усвојување во Собранието на Македонија.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ