петок, 19 април 2024

Владата ќе избира универзален снабдувач на електрична енергија

Владата на денешната седница донесе Одлука за почнување постапка за избор на универзален снабдувач со електрична енергија. Универзалниот снабдувач ќе биде должен да врши снабдување со електрична енергија на домаќинствата и малите потрошувачи кои се наоѓаат на подрачјето на кое има обврска да обезбеди универзална услуга и кои избрале да бидат снабдувани од него, во согласност со обврските утврдени со Законот за енергетика и правилата за снабдување.

Објавено на

часот

Сподели

Како што соопшти владината прес-служба, универзалниот снабдувач, согласно законот, ќе биде должен да обезбеди универзална услуга за период не подолг од пет години.

Во следниот период, ќе се подготвува тендерската документација и јавниот повик со цел заштита на интересите на граѓаните и малите потрошувачи.

-Изборот на универзален снабдувач е во согласност со Законот за енергетика, заради остварувањето на правото на домаќинствата и малите потрошувачи поврзани на електроенергетскиот систем на универзална услуга во снабдувањето со електрична енергија, потсетува Владата.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ