четврток, 18 април 2024

Влада: Македонија ќе набавува транспортни хеликоптери од Италија

Владата денесја ја разгледа и усвои информацијата од Министерството за одбрана за потребата од договор за набавка на повеќенаменски транспортни хеликоптери со  Министерството за одбрана на Италија.

Објавено на

часот

Сподели

Министерката за одбрана, Славјанка Петровска е овластена во име на Владата на Македонија да го потпише аранжманот помеѓу Министерството за одбрана на Македонија со Министерството за одбрана на Италија, за соработка во полето на воената хеликоптерска авијација.

„Согласно потребата за реформа на одбранбениот сектор и негова интеграција во НАТО, утврдена во Стратегискиот одбранбен преглед, како што е соопштено од Министерството за одбрана, се постапува по долгорочен план за модернизација и опремување на Армијата на Република Северна Македонија, за постигнување целосна интероперабилност со армиите на земјите партнери во НАТО“, соопшти Владата.

Владата, на предлог на Министерството за одбрана, донесе одлука за испраќање припадници на АРМ за учество во НАТО мисијата „Зајакнато истурено присуство“ (Enhanced Forward Presence -eFP ) во Република Летонија.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ