петок, 19 април 2024

Вардар, Треска и други реки со зголемен водостој

Водостојот на реката Вардар е повисок од просекот за овој месец на речиси сите мерни места. Повисок востостој се бележи кај реките Треска, Пчиња, Струмица, Црна Река и Радика. Доста понизок водостој од просекот за овој месец се бележи кај реката Црн Дрим.

Објавено на

часот

Сподели

Водостоите на поголемиот дел од реките во земјава се повисоки од просекот за декември. Кај останатите тие или се во рамки на декемврискиот просек или под него. Кај езерата зголемување на водостојот се бележи кај Дојранското, кај Преспанското е понизок, а кај Охридското езеро водостојот е во рамки на просекот, покажуваат порадоците од мерењата што ги врши УХМР.

Според податоците од УХМР, температурата на Охридското езеро измерена утрово е 9 степени целзиусови, на Дојранското 7,5 и на Преспанското 5,5 степени. Температурите на сите три езера се под просекот за овој период од годината.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ