недела, 3 март 2024

Утре МПЦ-ОА ќе се обединува со ПОА, четири нови епархии

Објавено на

часот

Сподели

Обединувањето ќе значи интеграција на владиците на ПОА (Православна охридска архиепископија која работеше во рамките на СПЦ)  во МПЦ-ОА. Делови од постоечките епархии на МПЦ-ОА ќе бидат поделени, а со новите епархии ќе управуваат четворица владици на ПОА.

Обединувањето е дел од договорот меѓу МПЦ-ОА и СПЦ со кој беше обезбедена согласноста на Српската црква за автокефалност на МПЦ-ОА.

 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ