недела, 23 јуни 2024

Уште три дена за годишната даночна пријава до УЈП

Објавено на

часот

Сподели

„Потврдата или корекцијата на ГДП се врши електронски на системот е-персонален данок, каде сите регистрирани корисници на своите кориснички профили може да го менуваат статусот на пријавата, односно да ја потврдат или да ја коригираат. По истекот на законскиот рок, Годишните даночни пријави ќе добијат статус на конечни даночни пријави, согласно последниот статус на ГДП– потврдена или коригирана“, велат од УЈП.

Оттаму посочуваат дека на 1 јуни година службено ќе бидат потврдени Годишните даночни пријави коишто граѓаните ниту ги потврдиле, ниту ги коригирале. 

„Годишната даночна пријава која што граѓаните ја коригирале, а добиле статус на конечна даночна пријава ќе треба да биде одобрена од службено лице на Управата за јавни приходи. Доколку службеното лице не ја одобри коригираната даночна пријава ќе се донесе решение за утврдување на данок на личен доход за 2022 година. Кај граѓаните кај кои се појавува обврска за доплата ќе се генерира налог за доплата, кој се наоѓа во самата даночна пријава (во прозорче печати)“, додаваат од УЈП.

Воедно, од УЈП апелираат до граѓаните кои оствариле приходи, а не се регистрирале на системот е-персонален данок, истото да го сторат во најкраток можен рок имајќи ги предвид бројните придобивки на користењето на системот.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ