вторник, 5 март 2024

Унгарија забрани увоз на мед, вино, леб и шеќер од Украина

Објавено на

часот

Сподели

Во последните денови Полска, Унгарија и Словачка забранија увоз на житарки и други прехранбени производи од Украина откако падот на цените предизвика протести на локалните земјоделци. Европската комисија порача дека таквите еднострани мерки на членките на ЕУ се неприфатливи.

Откако конфликтот во Украина ги блокираше црноморските пристаништа, големи количества украински житарки, кои се поевтини од оние произведени во ЕУ, завршија во средноевропските земји поради логистичкиот хаос, влијаејќи врз цените и продажбата на локалните земјоделци.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ