понеделник, 24 јуни 2024

Ученици од ОУ „Лазо Трповски“ се враќаат со награда од натпревар за воздушен и вселенски сообраќај во Берлин

Ученици од ООУ „Лазо Трповски“ освоиле награда на Меѓународниот училиштен натпревар за воздушен и вселенски сообраќај 2024 кој традиционално се одржува во Берлин, Германија.

Објавено на

часот

Сподели

Заедничкиот проект изготвен од учениците од 4в одделение „Летаме со ербас“ бил координиран од двајца наставници во својство на ментори Александра Неделковска – Петровска и Стефан Симовски.

„Натпреварот го организира Сојузното германско здружение за воздушна и вселенска индустрија од Берлин во соработка со Сојузното министерство за економија и енергија на Германија, Сојузната конференција за образование и истражување на Германија, Луфтханза Техник АД и концернот ЕАДС (во чиј склоп влегува и познатиот производител на патнички авиони Ербас)“, информира предметниот наставник по германски јазик Стефан Симовски.

Конечната одлука во врска со наградите на овој екипен меѓународен натпревар за ученици од трето и четврто одделение годинава била донесена од деветчлено стручно жири составено од претставници на организаторот Сојузното германско здружение за воздушна и вселенска индустрија од Берлин, универзитетски професори (астрофизичари), наставници, германски владини претставници, германски парламентарци, медиумски работници и претставници на концернот Ербас.

Подетални информации во врска со натпреварот може да најдете на официјалната веб-страница на организаторот на натпреварот . дма/ев/

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ