вторник, 5 март 2024
Белград

Убиецот во полиција изјавил дека пред еден месец сакал да убие деца на училишно игралиште

Објавено на

часот

Сподели

Началникот на белградската полиција Веселин Милиќ вчера откри нови детали за невиденото злосторство гостувајќи во емисијата „Око“ на РТС. Како што кажа, кога момчето се јавило во дежурната служба на Полициската управа за град Белград, кажало дека пукал во лица на училиште. Во снимената изјава, додаде Милиќ, Коста К. му рекол на дежурниот полицаец дека е „психопат кој треба да се смири“.

„Откако го направи тоа, изјави дека го фатило страв, паника и чудно дишење и дека било правилно да повика полиција и да го пријави настанот“, раскажува Милиќ.

Тој рече дека во разговорот со полицијата по неговото апсење, кој бил извршен во присуство на адвокат и претставник на центарот за социјални работи, Коста К. рекол дека „бил игнориран од друштвото во кое се наоѓал и дека преку тој начин на социјален живот бил исфрлен од комуникацијата и игрите на одмори или екскурзија и дека тоа го навело преку своите мисли и постапки да го направи тоа“.

Милиќ рекол дека убиецот имал четири молотови коктели кои сам ги направил, како што им кажал на полицајците. Како што рече началникот на полицијата, убиецот сакал со нив да направи одбранбен ѕид за да не може полицијата или кој било друг да пружи помош.

Милиќ во текот на емисијата ја сподели и информацијата дека тој всушност рече дека момчето во полиција кажало дека пред еден месец размислувал за напад на училишното игралиште.

„Планирал, како што рече во првата изјава, да ги убие сите што го нервираат и игнорираат на игралиштето пред еден месец. Многу внимателно планирал како и што да направи. И оваа листа која ги содржи луѓето кои најмногу го нервираат, е прашање за сите нас, за општеството, за полицијата, за центарот за социјални работи. Што ќе беше да стасаше сето ова?“ се запраша Милиќ.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ