Јадењето храна која поттикнува воспаление може да ја наруши рамнотежата во телото, што доведува до зголемен оксидативен стрес и оштетување на кожата.
Оваа храна може да ја „уништи“ кожата со разградување на колагенот, предизвикувајќи сувост и поттикнувајќи појава на акни.
Рафинираните јаглехидрати поттикнуваат воспаление, што може да ја ослаби заштитната бариера на кожата, предизвикувајќи сувост, иритација и зголемен ризик од оштетување од надворешни фактори.
Дерматологот доктор Талакуб наведува дека храната како што се тестенините, лебот, белиот ориз, газираните сокови и засладувачи „ја зголемуваат веројатноста за појава на акни за 30 отсто“.
Дерматолог укажува на врската помеѓу млечните производи и сериозноста на акните кај тинејџерите. Тој, исто така, додава дека „возрасните кои редовно консумираат млеко имаат четири пати поголема веројатност да добијат акни“.
Млечните производи содржат природни хормони кои можат да го зголемат производството на себум во кожата, што може да ги затне порите и да доведе до појава на акни, особено кај луѓе склони кон хормонска нерамнотежа.
Многу видови брза храна содржат транс масти, преработени масла и адитиви кои предизвикуваат воспаление во телото. Хроничното воспаление ги влошува состојбите на кожата како што се акни, осип и егзема и ја ослабува функцијата на заштитната бариера на кожата.
„Редовното консумирање брза храна го зголемува ризикот од појава на акни за 17 отсто“, предупредува д-р Талакуб. Храната како пченка и масло од соја ја нарушува рамнотежата на омега-6 и омега-3 масните киселини во телото, што може да предизвика воспаление.
Здравата рамнотежа на омега-3 и омега-6 масните киселини е од суштинско значење за здравјето на кожата.