Редовното консумирање грав и леќа е корисно за намалување на холестеролот, помага во заштитата од рак на дебелото црево, го стабилизира нивото на гликоза и помага во спречување на дијабетес, помага во одржување на здрава тежина и обезбедува поголемо внесување на влакна, железо и калциум.
Секој тип на граорка (мешункасто растение) има уникатни нутритивни вредности и вкус, што ги прави одличен додаток во секојдневната исхрана. Без разлика дали бараме извор на протеини, влакна или витамини, секој вид носи свои придобивки. Еве неколку најдобри избори и совети за тоа како да ги вклучите во вашите оброци:
Леќа
Половина шолја варена леќа содржи 8 грама влакна, 9 грама протеини и е богата со витамини Б, железо и магнезиум. Додадете го во салати, супи, кари, хамбургери или како замена за месо во сосови.
Црн грав
Половина шолја конзервиран црн грав има 6 грама влакна и протеини, како и железо, фолна киселина и тиамин. Можете да го користите во салати, тортиљи, печени јадења или хамбургери.
Наут
Половина чаша наут содржи 6 грама влакна и 7,5 протеини и е богат со железо, магнезиум, фосфор, фолна киселина и манган. Наутот од конзерва може да се користи на различни начини – додајте го во салата, изгмечете го во сендвич или испечете ги зрната и покријте ги со чоколадо за слатко задоволство.