недела, 14 април 2024

Тошкоски бара решение како да гласаат над 100 илјади граѓани кои имаат валиден пасош, а немаат лична карта

Министерот за внатрешни работи, Панче Тошковски, на владина седница ќе предложи да се најде решение за над 100.000 граѓани кои имаат право на глас, но немаат валидни документи за да не им биде негирано правото на глас. Станува збор за 100.000 лица над 18 години, се резиденти во државава, но кои немаат лични карти, а  имаат пасоши со валиден рок на траење, но со старото име на државата.

Објавено на

часот

Сподели

Според Тошковски, решение би можело да биде на овие граѓани да им се дозволи да гласаат со пасошите со старото име.

Сличен предлог доаѓа и од Државната изборна комисија и тој е веќе доставен до Собранието. Според претседателот на ДИК, во моментов може да се гласа само само валидни документи, а меѓу нив не спаѓаат пасошите со старото уставно име.

За кршењето на правото на глас на граѓаните, реагираше и народниот правобранител, Насер Зибери. Тој апелираше до институциите да ги пронајдат кои се оние 100.000 лица кои ќе се соочат со овој проблем на денот на гласањето и да им дадат приоритет при земањето на нови документи до пред изборите.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ