недела, 3 март 2024

Тајни за успешно штедење 

Објавено на

часот

Сподели

Еве неколку совети кои ќе ви помогнат да започнете поефикасно да штедите:

1. Поставете цел за штедење Важно е да имате зацртано одредена цел кога ќе почнете да штедите. Ова ќе ви даде поттик и ќе ви помогне да останете мотивирани.

2. Создадете буџет За успешно да заштедите, треба да знаете колку пари секој месец ќе добиете и колку ќе потрошите. Создавањето буџет ќе ви помогне да ги идентификувате областите каде што можете да го намалите трошењето и да заштедите повеќе.

3. Автоматизирајте ги вашите заштедиПоставете автоматски трансфери секој месец од вашата тековна сметка на вашата штедна сметка. На овој начин, нема да заборавите да префрлите пари и ќе има помала веројатност да ги потрошите.

4. Следете го вашиот напредок Водете евиденција колку заштедувате секој месец и споредете ја сумата со вашата цел. Гледањето на вашиот напредок може да биде мотивирачко и да ви помогне да останете на вистинскиот пат.

5. Најдете начини да заштедите Барајте начини да ги намалите трошоците, како на пример да готвите дома наместо да јадете надвор или да ги откажете претплатите што не ги користите. Малите суми може да ја зголемат заштедата со текот на времето.

6. Бидете трпеливи и доследни – Заштедата на пари бара време и дисциплина, но она што ќе го заштедите вреди за трудот. Останете посветени на вашите цели за штедење, дури и кога тоа претставува предизвик, и ќе бидете изненадени колку брзо ќе соберете дополнителни средства.

7. Изберете сигурна банка – Пред да препуштите дел од контролата врз своите средства на одредена банка, треба да сте сигурни дека таа е одговорен и сигурен партнер, докажана институција што се грижи за клиентите и нуди модели на штедење прилагодени на специфичните потреби и ритамот на животот. Таков сигурен партнер кој секогаш води грижa за своите клиенти и креира производи со атрактивни услови е Халкбанк АД Скопје. Покрај најразличните депозитни производи кои ги нуди банката, во моментот најинтересен, пред сè поради атрактивните каматни стапки е ПРОМО депозитот.   

Атрактивниот ПРОМО депозит на Халкбанк има минимален износ на вложување од 30.000 денари или 500 евра и нуди фиксна каматна стапка од 2,60%, 3,10% и 3,50% за 13, 25 и 36 месеци соодветно за штедење во денари, односно 1,60%, 2,10% и 3% за штедење во евра.

Кај овој производ не постои можност за дополнителни уплати и повлекувања на средства, додека, пак, камата може да се исплаќа месечно или на крајот на периодот на орочување, што претставува олеснителна околност.

                                                                                                                                  Комерцијален текст

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ