петок, 21 јуни 2024

СЗО: Летните фестивали во Европа може да ги прошират мајмунските сипаници

Објавено на

часот

Сподели

Но, Клуге верува дека фестивалите и другите настани планирани за следниве месеци би можеле да бидат и можност за подигање на свеста и зајакнување на заштитата на поединецот и заедницата меѓу младите луѓе кои се сексуално активни и глобално мобилни.

Клуге тврди дека досегашните истраги укажуваат на тоа дека епидемијата во Европа трае од средината на април. Ова е нумерички и географски најголемото ширење на овој вирус надвор од Западна и Централна Африка, област каде што мајмуните сипаници се ендемични. Клуге верува дека брзото ширење на мајмунските сипаници во Европа во последните неколку месеци е помогнато со укинувањето на ограничувањата поврзани со пандемијата на коронавирус. Иако голем број претходни инфекции се поврзани со сексуална активност, Клуге нагласува дека со вирусот може да се зарази било кој.

Бидејќи вирусот не се шири на ист начин како ковид-19, немаше потреба од воведување мерки за јавно здравје како што беше случај за време на пандемијата на коронавирус, рече Клуге. „Но, особено е важно да се нагласи дека сè уште не знаеме дали ќе можеме целосно да го потиснеме ширењето на вирусот“, додаде тој.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ