петок, 1 март 2024

Стоилковски: Автопатот Кичево-Охрид не се завршува поради неспособноста на Владата на ДУИ и СДС

Објавено на

часот

Сподели

„По не знам кој пат повторуваат, како што посочува тој, дека трасата за автопатот Кичево-Охрид била згрешена и дека проектот бил направен во 2013 година.

„А, фактите се следните:

– Трасата за автопатот Кичево-Охрид е избрана во периодот 2002 година, кога со Агенцијата за државни патишта управува кадар на ДПА, сегашен коалиционен партнер на СДС.

– Основниот проект за изградба на автопатот Кичево-Охрид е изработен од проектантот Маврово (Прима инженеринг), ЗИМ (Завод за испитување материјали) и Балкан консалтинг во 2003/2008/2009 година.

– Основниот проект е ревидиран во 2014 година од страна на Градежниот факултет во Скопје, а делови од ревизијата се правени и многу порано при изработката на проектите.

– Во 2013 и 2014 година од страна на Градежниот факултет во Скопје е изработен и т.н. инфраструктурен проект за автопатот Кичево-Охрид, што е проект за тоа на кои парцели и каква инфраструктура има на трасата и врз основа на кој се врши експропријација на земјиштето. Сосема нормално е што во текот на градбата, за вакви големи проекти е тие да се надополнуваат поради промена на терен и јавување на нов градби.

И најголемиот факт наспроти искажаните лаги:

– До денеска не е направена апсолутно никаква промена на трасата за овој автопат Кичево- Охрид“, подвлекува Стоилковски.

Потпишаа, како што вели, еден куп на Анекси, со еден куп дополнителни работи, но проектот и понатаму стои.

ДУИ и СДС, додава тој, не знаат како да реализираат автопат кој што им беше предаден 50% завршен, за кој што постои целосен ревидиран главен проект, за кој што постои обезбедено финансирање со каматна стапка од 2%, каде надзорот го прават двете најголеми и најискусни надзорни компании од Македонија и каде договорот транспарентно беше усвоен во Собранието.

Единствена причина, според Стоилковски, поради која не се завршува автопатот Кичево-Охрид е неспособноста на Владата на ДУИ и СДС.

„И наместо да го завршат автопатот Кичево-Охрид, ДУИ и СДС пројавуваат амбиција да водат уште поголем автопатски проект, неколку пати поголем од автопатот Кичево-Охрид, каде се уште нема изработено главни проекти, каде се уште не е обезбедено надворешно финансирање, каде надзорот ќе го врши фирма со искуство во текстилна индустрија и со договор кој се крие од јавноста“, истакнува Стоилковски.

Со овој мега проект, како што вели тој, треба да раководи министер (вицепремиер) од ДУИ кој од градежништво знае како да купува дуќани во центарот на Скопје и хотели на Попова Шапка по багателни цени. Но, затоа цените на автопатот според она што самите го објавија, се највисоките во регионот по должен километар. 

Според Стоилковски, наместо со проектот да раководи Министерството за транспорт и врски кое што е надлежно министерство за оваа област, целиот проект се дава во рацете на ДУИ, на првиот надпремиер Груби и на директорот на ЈПДП кадар на ДУИ.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ