четврток, 22 февруари 2024

Стапката на вработеност во ЕУ во 2022 година била 75 отсто

Објавено на

часот

Сподели

Овој процент значи дека во Европската Унија минатата година биле вработени 193,5 милиони луѓе, соопшти Еуростат.

Во 11 земји во ЕУ била забележана стапка на вработеност поголема од 78 отсто, а најдобри резултати се забележани во Холандија, која имала стапка на вработеност од 83 отсто, а следат Шведска и Естонија со по 82 отсто.

Најниски стапки на вработеност се забележани во Италија – 65 отсто, следат Грција и Романија со 69 отсто. Во ЕУ 22 отсто од вработените се преквалификувани за работата што ја работат.

Најмногу преквалификувани има во Шпанија – 36 отсто, следат Грција и Кипар со по 32 отсто, а најмалку во Луксембург – седум отсто, додека во Шведска, Данска, Унгарија и Чешка има 14 отсто преквалификувани.

Во 19 од 27 земји жените се во поголем број преквалификувани од мажите.

Преквалификуваност е термин за ситуација кога лица со високо образование работат на позиции кои не бараат такво ниво на образование.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ