четврток, 30 мај 2024

Со првиот удар од Дарко Панчев е промовиран шутбал – новиот спорт во Македонија 

Со изведување на стартниот удар од Дарко Панчев беше означен почетокот на првиот  натпревар во шутбал  фудбал со одење, во Македонија, одржан под покровителство на клиника Жан Митрев. Новиот вид спорт беше промовиран на ревијален турнир каде учествуваа повеќе екипи со мешан машко-женски состав.  

Објавено на

часот

Сподели

Иницијативата за популаризирање на новиот спорт е поттикната од големите здравствени предности што произлегуваат од овој вид спортска активност. Токму 
поради тоа, позади идејата за промовирање на ваков вид спортско  рекреативна активност и во Македонија застанаа и фудбалските легенди како Дарко Панчев и Васил Рингов.  
Ова е еден од начините да се зголеми свесноста за потребата од рекреативна 
активност и во возрасните години заради превенција на многу заболувања. Влијае врз 
намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести, дијабетес тип 2 и мозочни 
удари. Поттикнува позитивни промени за постурална рамнотежа, крвниот притисок, 
холестеролот, за смирување на пулсот при мирување, нивото на шеќерот во крвта, 
густината на коскената содржина и многу дури позитивни промени во насока на 
подобрувањето на општото здравје.  
Шутбалот како фудбал со одење и со правилата според кои се игра е спортска 
активност којашто е еднакво наменета за мажи и жени, може да играат мажи постари 
од 50 (60, 70) години и жени постари од 40 години. Во светот во многу случаи шутбалот го практикуваат и луѓе од над 70 годишна возраст. Во шутбал не смее да се трча, исклучиво се оди (едната нога секогаш е на земја), не смее да има никаков физички контакт меѓу играчите и нема играње со глава, а топката не смее да оди над висината на главата.  
Шутбалот е начин да се остане во форма и да се биде здрав, студиите покажуваат дека е мошне успешен во лечењето на блага до умерена хипертензија, истовремено 
воздигнувањето на аеробната активност со значајно подобрување на оксидацијата на 
мастите и генерално аеробната сила на човекот.  
Играта е осмислена во Англија во 2011 година и во моментот се игра во 55 земји со над 60.000 активни играчи. Поради големата и брза експанзија, во 2018 година формирана е WFIWFA (The Federation of International Walking Football Association).  
Првиот турнир во шутбал е во организација на здружението Пулс виталис,  а се одржа со поддршка од Жан Митрев клиника, и е најава за следните активности со кои ќе се 
популаризира овој спорт како здрава рекреативност во возрасни години.  
ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ