понеделник, 4 март 2024

Скопје на 6 место на листата на најзагадени градови во свет

Објавено на

часот

Сподели

Според концентрацијата на ПМ-честички во воздухот, измерени во 11 часот по локално време, воздухот во Скоје е „нездрав“ и не се препорачува претстој на отворено за лицата со чувствително  здравје.

Најзагадени градови во светот утрово се Делхи во Индија, Лахоре во Пакистан, индиска Калкута, Шангај во Кина…, после Скопје се Карачи, Пакистан, Дака Бангладеш, Мумбај во Индија…

Поради високото ниво на аерозагадување, Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП) на 27 декември воведе мерки и даде препораки за заштита на населението во Скопје.

Мерките беа укинати вчера, откако Државниот автоматски мониторинг систем утврдил дека на 4 јануари среднодневните концентрации на РМ10 биле под дефинираниот праг на алармирање од 150 mg/m3.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ